Karboksimetil selüloz nedir nasıl kullanılır. (CMC)

Karboksimetil Selüloz veya kısaca CMC ;Cmc analif kaynağı yumuşak ağaç hamuru veya Pamuk linterinden (çekirdeğinden) elde edilir.yaygın olrak granül ve toz halinde üretimi ve satışı yapılır.

Seramik sektöründe CMC kullanımı ;

Seramik sırlarında CMC aşağıda belirtilen özelliğinden dolayı kullanılmaktadır 

Genellikle sırlarda CMC % 0.3-0.5 arasında kullanılır

1-Sırın çökmesini önlemek için ya başta hammaddeyle birlikte değirmene ilave edilir ,yada açılarak sonradan kazana ilave edilir

2-Sır Bağlayıcılığını artırmak için CMC kullanılır.Sırın homejen yapısının değişmemesi için sırın kendi içinde bağlanması gerekir.

3- Sırın akmasını azaltmak ve sırın yüzey düzgünlüğü için CMC kullanılır.

4-Sırın geç kurumasını sağlamak için CMC kullanılır

5-Sırın vistozitesini yükseltmek ,yani akıcılığını azaltmak  için CMC kullanıllır

CMC NASIL KULLANILIR

CMC suda eriyen bir malzemedir.Sıra sonradan ilave yapmak için 100 gr suya 2 gr toz CMC (%2) topaklaşmayacak şekilde karıştırarak usul usul ilave edilir 

Tercihen sıcak suda CMC nin açılması daha çabuk olacaktır.

Kabın içinde partükül kalmayıncaya kadar açılmalıdır ve kullanmadan önce mutlaka 150-200 mikron kaba bir elekten süzülmesi gerekir.

CMC hassasl bir malzeme olduğu için kullanılacağı zaman hazırlanması doğru olacaktır.Bekledikce  bağlayıcılık özelliği azalır.

CMC organik bir malzeme olduğu için 200-250 derece yanarak bünyeden uzaklaşır ve bu nedenle sır yüzeyinde leke ve hata oluşturmaz.Sadece sırın apkilasyon esnasında uygulamasını kolaylaştırır   ve hataları azmasını sağlar.

Seramikte kullanılan CMC nin bağlayıcılık özelliğinin ve etkisinin yüksekliği ,cmc nin zincir boyunun uzunluğuna ve kümelenme derecesine bağlıdır .Zincir boyu arttıkça CMC (50)daha etkili ,azaldıkça (20)daha etkisiz özelliğe sahiptir.

CMC ;bir çok sektörde kullanılır (Tekstil,Gıda,Kozmetik,Deterjan,İlaç ,Seramik vb.)ve her sektör için kullanılan CMC kalitesi ve yapısı farklıdır.

SAKLANMASI ;

CMC ,sudan etkilenen bir ürün olduğundan suyla temas ettirilmemesi gerekir.Suyla temas ettiğinde birbirine yapışarak kullanılmaz hale gelir.